10 saker du istället kan säga till någon med depression eller ångestsjukdom

Allmänt, Sjukdom / 10saker, balans, hälsa, psykiskhälsa, psykiskohälsa, ångest / Permalink / 3

För några dagar sedan la jag upp ”10 saker som vi med depression och/eller ångest sjukdom inte vill höra”. Min kloka sambo frågade mig ”men vad ska jag säga då?” Där stod jag med skägget i brevlådan, jag har precis berättat vad jag inte vill  höra men vad vill jag höra då? Det blev till att fälla upp locket på datorn och ställa frågan till samma personer som har svarat på tidigare undersökning. 

Eftersom det faller oss naturligt att vilja hjälpa till när någon mår dåligt (för de flesta iallafall) och när det inte går kan man som anhörig blir frustrerad. Även om du känner för att säga detta, tänk till och undersök om du kan omformulera dig på något sätt. De flesta menar trots allt väl men hos dina sjuka anhörig kan det landa väldigt fel. 

Med denna lista så utgår jag ifrån att personen som skall möta en person som lider av depression och/eller ångestsjukdom har för avsikt att vilja hjälpa och trösta.

 

10 saker du istället kan säga till någon med depression eller ångestsjukdom 

1. Ryck upp dig 
Säg i stället: Jag förstår att det är jobbigt för dig. Vad behöver du för att orka?

2. Har du testat…
Säg i stället: Du har säkert redan testat xxxx, men jag hörde av en vän att det fungerar bra för hen.

3. Du kanske sover för mycket? 
Säg i stället: Jag är är orolig för dig, sover du bra?

4. Det sitter bara i ditt huvud 
Säg istället: Jag kan inte förstå hur det känns för dig, vill du berätta så jag kan förstå?

5. Tänk positiv 
Säg istället: Finns det någonting som du upplever positivt just nu?

6. Du har ju så mycket att vara glad över 
Säg istället: Finns det någonting som du uppskattar i vardagen?

7. Alla blir deppiga i bland 
Säg istället: Jag kan inte relatera till din sorg/smärta, vill du beskriva för mig hur du känner?

8. Men du som ser så pigg och glad ut 
Säg i stället: Okej, finns det någonting jag kan göra? (prata inte om hur hen ser ut alls då det väldigt lätt kan misstolkas. Med undantag för genomtänkta komplimanger).

9. Du är bara lat
Säg istället: Jag förstår att du är trött, det jobb som du gör inombords tar mycket energi.

10. Du är för känslig 
Säg istället: Du duger precis som du är.

Det är självklart beroende på situation och vilken relation avsändare och mottagare har till varandra. Det genomgående temat jag såg när jag gick igenom alla svar var en önskan om att få höra att det är ”okej”.

Det är okej om du inte orkar

Det är okej om du inte kan

Det är okej att må dåligt

Det är okej att känna

Det är okej att gråta

Det är okej att vila

DU är okej och helt underbar precis som du är!

 

 

 Följ mig på instagram karnfrisk_
och gilla inlägget nedan  ❤️ 

Besöksrekord

Allmänt / kärlek, psykiskhälsa, psykiskohälsa, tack, vänner / Permalink / 0
Kompisar, i söndags hade jag besöksredord här på bloggen - med råge. När jag gick in och kollade statisiken på unika besökare så höll jag på att trilla ur soffan, wow.
 
Tack alla finingar för att ni läser, gillar och kommenterar mina inlägg det ger mig energi att fortsätta både med bloggen och att kämpa för att bli kärnsfrisk.
 
Jag vill även passa på att tacka alla mina fina vänner (inkl sambo, svärmor, mormor mm) som under denna senaste tid har funnits här för mig. Ringt, skickat sms, fikat, kramat, peppat, tagit mig till gymmet, lyssnat, lyssnat, lyssnat, lyssnat och åter lyssnat. En miljard miljoner tack utan er är jag ingenting ❤️
 
 
 
 
 
 
Följ mig på instagram Karnfrisk_
och gilla inlägget nedan  ❤️ 

Veckans matsedel

Allmänt, Kost, Recept / balans, chrons, hälsa, kost, nyblogg, recept / Permalink / 0
Söndag är en helig dag för mig, det är vilodagen då en skall sitta lugnt och njuta utav veckans verk. Tyvärr är det bara en romantiserad bild som jag aldrig lever upp till, ångesten blir för påtaglig och vips så har jag hamnat i ett projekt.. typ rensa garderoben eller något annat som jag inte orkar slutföra ändå. Den senaste tiden har depressionen varit väldigt påtaglig så både matlust och foodprep har lyst med sin frånvaro men idag tog jag tag i det igen.

Jag behöver planera, förbereda och strukturera för att kunna nå de mål som jag har. Mitt första och mest primära mål är att bli hulken (altså stor och stark), jag vill hålla min chrons-sjukdom under kontroll, minimera migränattacker, vara ångestfri och samtidigt hälsosam. Det jag själv kan göra för att närma mig dessa mål är att äta. Om jag inte äter så växer jag inte, om maten inte intas regelbundet så strejkar tarmen och migränen blir värre. Dessutom har jag svårt att se att en ångesten skulle bli mindre om jag åt mindre. Hur som haver så är mat för mig ett sätt att må bra men eftersom att jag vet att tränig, plugg, och plötsliga infall av latmask kommer emellan så förbereder jag alltid veckans mat. Då har jag räknat på innehållet, jag vet alltid hur mycket kolhydrater, fett och protein dagsintaget består av och därmed hur många kcal. Det kan verka lite galet att räkna och måtta på detta vis men eftersom jag tenderar att äta för lite när jag "går på känn" och dessutom kämpar med matlusten under perioder så är detta för mig ett bra sätt att hålla koll på att jag får i mig tillräckligt. Jag har i största delen av mitt liv varit eller varit på gränsen till underviktig och försökt att gå upp i vikt. Det är inte att rekomendera för alla att leva sitt liv i matlådor, men jag hoppas kunna inspirera till ett förhållingsätt som passar just dig. Fråga gärna om du undrar någonting via mail eller komentarerna nedan, jag hjälper gärna till eller berättar var du kan vända dig om min kunskap inte räcker till. 

Veckans matselel:

Frukost: Den magiska smoothien som jag delat recept på tidigare som du hittar här (nu har jag adderat 1dl äggvita)

Mellis: Ägg och Riskakor

Lunch: Quornfärs med ris och sallad 

Mellis: Kvarg och banan

Middag: Yoghurtkvarg och granola

kvällsmat: Gröt, jordnötssmör och banan

Under/efter träning: BCAA, proteinpulver och banan

 

     Jag passar även på att fylla askarna med mediciner och tillskott - för att minimera risken att det glöms!
"Ge dig själv förutsättningar för att må bra"

                                 

Följ mig på instagram yenili
och gilla inlägget nedan  ❤️ 

Till top