Myter kring psykisk ohälsa

Allmänt / myter, myterompsykiskohälsa, psykiskhälsa, psykiskohälsa / Permalink / 18

Vi som har drabbats av psykisk ohälsa möts ofta av olika påståenden och myter. Jag har länge funderat på om det "bara är jag" som upplever detta och ställde därför frågan i en facebook grupp som riktar sig till personer med psykisk ohälsa. Det visade sig vara många som har erfarenhet av att ha fått höra olika påståenden och myter, därför vill jag nu reda ut de 10 vanligaste myterna kring psykisk ohälsa:

Depression handlar bara om inställning
Myt; Depression beror på obalanser av olika signalsubstanser i hjärnan. Det är en fysisk obalans som kan hjälpas av mediciner och fysisk aktivitet bl.a. För den sakens skull är det inte enbart en inställningsfråga. 

Man kan inte vara deprimerad utan att någonting har hänt 
Myt; Som ovan skrivet beror depression på obalanser av signalsubstanser. Det kan beror på att man upplevt något traumatisk eller helt utan en fysisk orsak.

Du som alltid är så snygg kan inte må dåligt?
Myt; Psykisk ohälsa behöver inte synas utanpå. Ofta är de som mår dåligt de som är absolut bäst på att uppträda glatt och välmående medan en ohälsa härjar fritt inuti. 

Depression är en av få sjukdomar som inte går att vila sig frisk från
Sant; Studier visar på att fysisk aktivitet har en positiv effekt på depression. Fysisk aktivitet skall dessutom ha en längre positiv verkan än SSRI - Det behöver inte betyda att en måste gå till gymmet, en promenad tre gånger i veckan räcker långt. Jag vill dock flagga för att det är väldigt individuellt vad en orkar och i vissa sjukdomstillstånd kan det även vara bra att vila, rådfråga alltid din läkare. 

Sjukskrivning är inte lösningen 
Sant (eller typ i alla fall); Enligt relativt ny forskning så ser man att sjukskrivning kan vara beroendeframkallande och det blir svårare för den sjuka att återgå i arbete desto längre tid en är sjukskriven. (Det betyder inte att det kan vara nödvändigt med sjukskrivning under en period i kombination med medicinering, terapi eller annan behandling).

Det är skillnad på nedstämdhet och depression 
Sant; Att vara nedstämd är alla i bland när någonting har hänt eller man vaknar på fel sida helt enkelt. Om nedstämdheten håller i sig och inte går över då kan det vara en depression. Det är en hårfin linje dock är det skillnad. 

Depression kan bero på en fysisk sjukdom 
Sant; Rubbning i sköldkörteln, blodbrist eller smärta kan vara orsak till depression och / eller nedstämdhet. Därför bör man alltid bli undersökt av läkare.

Alkohol ökar risken för nya depressioner
Sant; Alkohol kan trigga i gång en depression eller förvärra en pågående. En bör därför vara högst försiktig med alkoholkonsumtionen under och efter en depression.

Att prata om självmord ökar risken för fler självmord
Myt; Att prata om självmord, eller suicid som det också heter, ökar inte risken för självmord. Att prata om det som är svårt kan rädda liv, våga ställ frågan. 

En person som drabbas av depression är en svag människa
Myt; Jag skulle vilja säga motsatsen, en person som är deprimerad kämpar dagligen med en enorm strid inom sig. En person som kämpar med depression kan vara stark, svag, lång, kort, mörk, ljus. Det kan drabba vem som helst. 

 

Faktan i detta inlägg är taget från:
- 1177.se (https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Depression/)
- Kurslitteratur och föreläsningsmaterial i kursen tillämpadfysiologi på gih (maila om du vill ha mer information)

 

Följ mig på instagram karnfrisk_
och gilla inlägget nedan  ❤️
 

#1 - - icaibloggen:

Ja, det finns många myter och fördomar kring psykisk ohälsa. Jag gjorde ett inlägg hos en annan bloggare om, tror det var 3 som jag fått höra! :) Kram

Svar: okej, har du länken? vore kul att läsa :)
Jenny Li

#2 - - Linda - The pink grapefruit:

Det jag oftast får höra är att jag inte har något att må dåligt över. Och det är jag ju smärtsamt medveten om. Hade jag haft en uppenbar anledning till mitt dåliga mående hade det kanske blivit lättare att hantera det, men när man inte har det... vad gör man då?

Dock tycker jag att samhället generellt tycks ha fått mer förståelse för psykisk ohälsa och accepterat det som en godtagbar anledning till sjukskrivning etc. För några år sedan var det verkligen inte något man pratade om öppet.

#3 - - nikolina:

Väldigt viktigt och bra inlägg!!

#4 - - Anne von Porat Veckomagasinet:

Allt vi upplever lagras i våra celler dvs cellminne. När man hamnar i depression så har det hänt något fast något vi inte minns med vårt medvetande utan det ligger i vårt undermedvetande dvs cellminne. Så det finns alltid orsak och kroppen gör vad den kan för att skydda oss.. Därför så kan man inte heller säga om inget har hänt kan man inte vara deprimerad. Fast ändå stämmer det delvis då något har hänt fast något vi inte minns.

#5 - - Sanna:

Jag visste inte vad psykiskt ohälsa var innan jag själv fick vara med om det själv och se min man... detta kom samband med att vi förlorade våran son.
Jag har försökt att få människor att förstå. Men det är många som aldrig kommer förstå hur illa det kan gå. Hur skamsen man är..

#6 - - Sanna:

Jag visste inte vad psykiskt ohälsa var innan jag själv fick vara med om det själv och se min man... detta kom samband med att vi förlorade våran son.
Jag har försökt att få människor att förstå. Men det är många som aldrig kommer förstå hur illa det kan gå. Hur skamsen man är..

#7 - - Fröken Duktig:

Bra info. Tack!

#8 - - Ida Ardeby:

Bra skrivet!!

Håller också med Linda i kommentar #2. Det är jobbigt att inte ha någon uppenbar anledning, hade man haft det hade man i alla fall kunnat förklara för folk varför man mådde dåligt...

Om ni vill läsa min personliga berättelse om depression för att få mer förståelse/kunna relatera så finns den här: http://idaelisas.blogg.se/2017/july/depression-2.html

#9 - - Joanna-livet med psykisk ohälsa:

Riktigt bra inlägg

#10 - - Matina:

Själv har jag gått in i väggen och jag kämpar för att komma tillbaka. Folk förstår inte att man ibland inte har ork och de förstår inte att

#11 - - Emily ♡:

Superbra inlägg :D Ett viktigt inlägg.

#12 - - mariaanderzon.se:

Väldigt bra inlägg ❤️
Särskilt det här med inställning... Mår man dåligt på riktigt så finns det inga pappiga citat, eller härliga morgonrutiner som kan hjälpa en. Blir nästan lite provocerad när jag hör sånt i roddar och bloggar. Tydligt att man inte mått dåligt på riktigt om man hävdar att det är lösningen.

#13 - - PhotoJelly:

Bra att du tar upp myterna:) har mött mkt själv när jag blev dålig så tkr det är bra att du belyser det.
Kram

#14 - - Hanna:

Viktigt inlägg! Tack för att du sprider kunskap!!

#15 - - Netti Starby:

Åh det här borde alla läsa för det är så många som inte förstår. Jag gick in i väggen för 9 år sedan men har kämpat
med att jobba ändå. Trots det får jag höra att jag är svag
eller att det inte syns på mig. Kramis

#16 - - Johanna:

Bra lista! 🙏 Speciellt den första är extra irriterande. Såklart hjälper det att ha en inställning att må bättre men ibland känns det som ens vilja kan ta en fyra varv runt jorden och ändå händer ingenting med ens mående.

#17 - - Anonym:

Jättebra skrivet!
Jag skriver också om lite allvarligare ämnen bl.a., gå gärna in och kolla in min blogg!

#18 - - Anonym:

Bloggen heter Latila.blogg.se

Till top