Intervju - Veronica Pettersson

Allmänt, Intervjuer / intervjuer, psykiskohälsa / Permalink / 1

Inför veckans intevju har jag pratat med Veronica som är en driven bloggare med erfarenhet av psykisk ohälsa. Tack Veronica för att du var med på en intervju och hjälper till att minska stigmat kring ämnet!

Vem är du?
Jag är en person som har mål och drömmar i livet. För mig har livet som en berg- och dalbana. Det har både gått upp och ner. Liksom för många andra. Fast trots det har jag aldrig gett upp! Om jag skulle beskriva mig själv lite kort. Go, glad, positiv och förbannat envis. Bryr mig om människor och kreativitet är min stora passion. Jag älskar att inspirera andra människor!

Hur gammal är du?
23

Hur mår du idag?
Just idag känner jag mig lite slö... har vänt lite på dygnet. Förutom det mår jag fint.

Hur ser en vanlig dag ut för dig? 
Jadu, nu har jag semester... fast det kommer innebära att rensa här hemma, flytta, plugga och blogga. Har hängt en del hos familjen för att få stöd i mitt examensarbete. Så ja, då har jag gosat med kycklingar i pauserna och bara njutit av härlig lantluft. Mina dagar varierar.

Vad har du för blogg?
Jag driver veronicapettersson.se och där bjussas det på mode, vardag och träning. Fokus på mode.

Vad får dig att må bra?
Det som får mig att må bra är kärlek, musik, positivitet, kläder, spontanitet, utmaningar och äventyr. Jag har insett att jag mår bra av att göra saker som jag inte brukar göra. Det är ju lätt att hamna i ett hamsterhjul, har märkt att det är då jag mår som sämst. Jag älskar att planera in saker att längta till.

Det låter klokt, har du något att längta till just nu?
Jo, jag ska träffa min dejt två dagar i rad. Drar troligen till Kristinehamn och Stockholm. Sedan tar jag dagarna som dem kommer. Haha, det lär bli saker att göra utan planering. Älskar spontanitet! Känner mig som mest levande då.

När förstod du att någonting inte stämde? 
Jag förstod att någonting inte stämde när jag pratade i telefon med mamma och berättade för henne att jag knappt orkar ta mig upp ur sängen. Då sa hon att det var varningsklockor... och om jag tänkte efter så hade hon rätt. Jag har ju tidigare varit den där personen med livsglädje, som känt sig peppad att ta tag i dagen. Allt det där var som bortblåst... jag kände inte igen mig själv. "Vad hade egentligen gått fel? Hur kommer det sig att jag hamnat här?" Det var för mig en gåta. Mer än att jag visste att plugget fick mig ångestladdad. Dessa frågor som gnagde i mitt huvud... skulle jag få svar på framöver när jag tillsammans med mamma bestämde mig för att söka hjälp hos skolkuratorn. Det är det viktigaste beslutet och mailet jag någonsin har skickat. Det förändrade mitt liv.

På vilket sätt förändrade det ditt liv?
Det förändrade mitt liv till att orka kliva upp ur sängen, ta tag i mitt plugg och fortsätta kämpa trots att det varit en lång väg dit, till min examen. Innan dess har det varit både gråt, ilska och frustration. Men nu i sommar tog jag min examen. Så ja, det är många gånger bra att vara förbannat envis!

Har du någon diagnos?
Nopp, jag har ingen diagnos.

Depression kanske?
Jag har ingen depression, men kuratorn tyckte jag skulle sjukskriva mig eftersom symptomen pekade på utmattningssyndrom. Men det vägrade jag göra! Visste att jag kunde komma tillbaka utan att sjukskriva mig. Dessutom såg jag det som att ge upp. Vi hade olika åsikter om vilken innebörd "ge upp" hade. Jag såg det som ett misslyckande, medan hon såg det som en annan väg.

Vad har du för tips till läsarna?
Mitt tips till läsarna. Sök hjälp, jag vet att det kan kännas skämmigt och jobbigt. Jag har dessutom varit en person som inte gärna ber om hjälp, utan vill gärna fixa allt på egen hand. Som sagt, förbannat envis. Been there done that. Men tro mig när jag säger detta... "Det kommer vara så jävla värt!" För det finns ingenting bättre än att må bra. Alla strävar ju efter att må bra, right? Så trots att jag tyckte det kändes skämmigt och jobbigt. Gjorde jag det ändå! Jag vet inte om ni känner till mentalrådgivaren Johannes Hansen? Hur som helst så har han ett grymt citat "Fuck your fears". Det här var inget citat som jag kunde ta hjälp av, i alla fall inte just då när jag mådde dåligt. Därför vill jag sprida citatet till er och hoppas det får er att söka hjälp om ni känner att ni behöver extra stöd. För mig handlar "Fuck your fears" om att det är viktigt att göra saker trots att du är rädd. Om du tar det steget, kan det vara det viktigaste beslutet du tagit i ditt liv. Någonsin. Var rädd om dig själv, det finns bara en av DIG.  

Vad tycker du om kärnfrisk.com?
Jag tycker det är otroligt viktigt och bra att det finns ett forum där man kan dela med sig av sina erfarenheter. Eftersom det är lätt att tro att alla lever ett perfekt liv... Att alla mår så jävla bra! Eftersom det oftast är vad som syns i sociala medier. Men det är viktigt att komma ihåg att vi alla gör ett urval vad vi vill visa andra. Ingen har ett perfekt liv. Sociala medier blir oftast som en fasad, med tanke på det du väljer att dela med andra.

 

 Foto: Linnéa Broberg http://nouw.com/linneabroberg
 
Följ mig på instagram karnfrisk_
och gilla inlägget nedan  ❤️
 
#1 - - Veronica Pettersson :

Tack för intervjun! Det var kul och intressant att få reflektera över hur livet såg ut just den perioden. Viktiga frågor att belysa! :3

Svar: Tack för att du ställde upp! <3
Jenny Li

Till top