Hjälpmedel

Allmänt, Sjukdom / hjälpmedel, kärnfrisk, kärnfriskblogg, nyblogg, psyikiskhälsa, psykiskohälsa / Permalink / 0

Om en har brutit benet får en gips och kryckor, men vad ska vi med psykisk ohälsa ta till för verktyg? 

Jag har ett behov av att visualisera saker och ämnen för att lättare förstå och kunna ta till mig information. I går satt jag i ett samtal med en vän och då vi pratade om att behovet av återhämtning har ökat drastiskt i och med depressionen. Bara att gå till affären kan kräva 2 timmars vila efteråt, vissa dagar - andra är jag Duracell kanin och tar igen i hela dagar efteråt i stället dock ska det alltid betalas tillbaka. 

Jag tänker att det är som en spargris där man stoppar i en ”energislant”, det åker även ut energislantar i samband med att dem förbrukas. Problemet för oss med psykisk ohälsa (och andra sjukdomar) är att det kostar så mycket mer med fysisk aktivitet, interaktion med andra människor och allmän stimuli att det är svårt att hålla en rimlig budget. 

Ekonomer brukar råda att det skall finnas 3 månadslöner på sparkontot ”i fall någonting händer” och tyvärr är en där och nallar på sparkontot lite för ofta. Mina energi slantar hinner inte ligga kvar i spargrisen särskilt länge innan jag måste ta av dem. Friska människor har en fin budget där räntan ger avkastning och i de flesta fall så kan en enbart leva på räntan, vilket kräver motion, sund mat och återhämtning. Det kan vi kalla balans ekonomi.


Hur mycket jag än försöker spara, leva sunt och återhämta mig så blir det en rubbning i balans ekonomin, det blir alltid minus. När det blir minus på kontot så får jag i stället BETALA ränta till spargrisen. Så vad ska jag ta till för verktyg, hur ska jag orka och hur ska jag hinna?

För att försöka stoppa i en energislant i spargrisen idag så gjorde jag rosa-glittriga naglar, tränade och åt bulle, jag hoppas det ger avkastning.

Jag förstår givetvis att det inte alltid är en så romantiserad bild för friska människor heller men det är så jag upplever det i mina skov.

 
 
Följ mig på instagram karnfrisk_
och gilla inlägget nedan  ❤️
 
Till top