Att gjuta grunden till sin egen lycka

Allmänt / behovstrappa, maslow, maslowstrappa, självuppfyllande / Permalink / 3

Enligt psykologen Abraham Maslows (https://sv.wikipedia.org/wiki/Behovshierarki) är steg ett att tillgodose våra kroppsliga behov, såsom mat och sömn. Nästa steg är att tillgodose behovet av trygghet; jag tänker på tak över huvudet och en säng att sova i. Det tredje steget står för kärlek, som sedan leder upp till det fjärde trappsteget - uppskattning. Längst upp på trappan står det självuppfyllande. Maslow menade alltså att du är tvungen att uppfylla ett steg i taget - innan du får gå upp på trappsteg nummer två måste du liksom vara klar med trappsteg nummer ett. Hänger du med?

Så innan du kan stå på toppen av trappan, självuppfyllandet, behöver du ha gått uppför alla de andra stegen. Jag tänker att det säkert är så som Maslow uttrycker det, dock tänker jag att vi först måste ha virke, spik och verktyg för att bygga trappan. Köper en grejerna billigt på Blocket så håller de inte så länge, och om en dessutom inte har erfarenhet av att snickra så blir kvalitén inte heller så bra.

Många gånger har jag trott att trappan är byggd, och stått där på toppen, men eftersom jag har tummen mitt i handen och ingen vidare kunskap om vilket virke som lämpar sig för att bygga en trappa så har det svajat väldigt när det har kommit en vindpust. Hela trappan har rasat ihop och kvar har det bara funnits en hög med damm. 

Nu får det vara slut med fuskbygget. Jag vill köpa betong och gjuta en solid grund att bygga min trappa på, den skall ha nedgrävda stålbalkar och vara så pass tjock att ingen storm i världen kan ha sönder den. För att jag ska ro detta projekt i hamn behöver jag lära mig allt om betong. När grunden är så pass stadig att det inte finns mer att göra, ska jag bygga det första trappsteget och då måste jag bli expert på virke, utrustning och verktyg. Det kommer  att ta sin tid men för varje trappsteg inbillar jag mig att det kommer bli enklare och enklare eftersom det jag har lärt mig tidigare fortfarande finns kvar. En vacker dag står jag där på toppen av min trappa, en trappa som jag har byggt själv och som håller för alla väder!

Hur ser din trappa ut?

 

 
#1 - - yogapassion.blogg.se:

Du skriver så bra! Och varje inlägg tänker jag, precis så känner jag. Intervjuerna är också superbra, då inser man att man inte är ensam. Keep up the good work 👍🏻 jag ska också satsa på att bygga en riktigt stabil trappa i lugn och ro (inte bara rusa mot toppen). 😃

Svar: Tack fina du för de orden, de vörmer ända in i hjärtat! Vi får kämpa på tillsammans och stötta varandra :) trevlig helg :)
Jenny Li

#2 - - yogapassion.blogg.se:

Ja det får vi göra! 😃 Detsamma :)

Svar: <3
Jenny Li

#3 - - Svärmor:

Ja så är det nog, men visst får man räkna med några snubbel i trappan och det är då det gäller att inte ge upp! Livet är tufft och det får man lära sig att så gott det går kliva över 😕 Nu känns det som om vi skulle behöva kramas lite igen 😋 Jag ligger här på vår underbara balkong (läs sommarstuga) och saknar dig/er så mycket, jag gillar hänget vi har tillsammans 💏💑 Bra skrivet som vanligt Jenny Li 💖💖

Svar: Saknar dig med! puss
Jenny Li

Till top